Dexamenes Hotel in Kourouta, Greece

Mar 5

The derelict, industrial structures that characterize the site have been left relatively untouched since the 1920s, sitting quietly on a site that literally dips its toes in the water of one of the most unspoiled and beautiful stretches of coastline in the western Peloponnese. It is a naturally ideal location for a hotel.

“From the outset it was clear to us all that the strong history and raw beauty of the existing buildings should not only be preserved, but be delicately showcased in a design that would breathe new life into their walls, compliment their brutality with elegant interventions and so transform their austere functionality into a place of calm, comfort and relaxation,” explains the design team at K-Studio.

Dexamenes Seaside Hotel Greece Travel

The entrance point to the hotel is from behind the tanks, with an elegant canopied pavilion-like space standing between you and the beach. With the glass partitions fully opened up you step onto the concrete slab and enter the reception area where, if you have arrived in the evening the glow of the louvered plywood canopy is a warm welcome, and if you arrive during the day the cool of the shade it creates offers welcome respite from the heat of the sun. You sense the weight of the history of the site from the surrounding concrete buildings yet you are lifted by the energy of this new, light-filled space and, as you move through to the bar and lounge, by your first view of the sea.

Dexamenes Seaside Hotel Greece Travel

Dexamenes Seaside Hotel Greece Travel

You might choose to continue straight down the steps to the water’s edge, but if you turn left and walk along the raised promenade you will reach your room and instead enjoy a privately framed view of the sun set from beneath your canopied patio.

Dexamenes Seaside Hotel Greece Travel

Entering your tank, you instantly sense the contrast of the cool, private, monastic personal space inside with the heat and exposure to the elements outside. Large sliding windows can be opened fully to the sea air of the patio or kept closed to retain the cool without closing off the view. The proportions are ideal: a comfortable 30sqm of carefully organized and beautifully detailed space, designed to sit within the exposed concrete walls of the tank without inhibiting their unique texture and patina. Each room features a double bed adjacent to a single bed that can also act as a sofa, an open wardrobe and storage area, and a bathroom separated by a wall of textured glass that allows light from the window to reach the back of the tank.

 

Dexamenes Hotel , Kourouta, Greece

Dexamenes Seaside Hotel Greece Travel 1

Polished terrazzo surfaces are a link to the colorful texture of beach-pebble aggregates revealed when the concrete walls were sliced through during the construction of the window openings. A huge double shower and separated WC bring a sense of luxurious comfort to the minimal, pared-down interior. Strategically placed steel spot lights are positioned along a steel framework that supports the various elements of the room as it snakes from the bathroom to the bedroom and out to connect to the framework that supports the shading screen and canopy on the patio. It then continues, linking each tank before wrapping around the end of the block to provide the supporting framework of the lounge, bar, and reception.

Dexamenes Seaside Hotel Greece Travel 5

This framework acts like a thin, black underline to the new interventions, signifying the delicate approach to bringing warm hospitality to an industrial site. It is a simple gesture that has a great uplifting effect on these single story, heavy blocks, carving pockets of space out of the air so that the visitor can enjoy the contrast of the sheer mass of concrete block with the intimate proportions of his personal experience alongside or within them.

Phase 1 has seen the transformation of just 8 of the 40 tanks within the first of the 2 existing concrete blocks. Phase 2, planned for 2019, will continue to transform the first block to provide more rooms and facility spaces. A second steel-frame extension will be constructed at the end of the second block and a lush green vine-garden is planned to fill the space between the blocks. The adjacent existing buildings will be converted to house extra amenities such as a taverna, a boutique ‘bakaliko’ selling local produce, and a history room that will connect visitors to the story of the site. Together these will animate the corner of the site and open it up like a ‘platia’, to the local area.

Design by K-studioPhotography by Claus Brechenmacher & Reiner Baumann.

Book here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beauty

thoughts

Lifestyle

wellness

interiors

style

close

join the list

Join my list for the bi-weekly newsletter and new updates !